Wydarzenia

Wydarzenia

Warsztaty „Bilansowanie diety roślinnej – podejście teoretyczne i praktyczne oraz poczęstunek :-)”

20 lutego 2016. Studio Namaste Yoga wraz z wegetariańską i wegańską restauracją WYPAS zapraszają na warsztaty dietetyczne z Dmianem Parolem specjalistą dietetyki i psychodietetyki

UWAGA! ZE WZGLĘDU NA TO, ŻE W STUDIO NAMASTE YOGA OBOWIĄZUJE STREFA BEZ BUTÓW, PROSIMY PRZYNIEŚĆ NA WARSZTATY OBUWIE ZMIENNE (kapcie, tenisówki) LUB CIEPŁE SKARPETY

Stanowisko światowych dietetyków jest jednoznaczne - dieta oparta o produkty roślinne, w tym wegańska oraz wegetariańska są bezpieczne i zdrowe pod warunkiem, że są dobrze zbilansowane. W rzeczywistości często w roślinnej diecie brakuje białka, wapnia, żelaza oraz czasem również innych składników. Dlatego odpowiednie i praktyczne podejście do układania diety jest tak ważne.

Na warsztatach zostanie omówione z jakich grup produktów korzystać, jak je ze sobą zestawiać oraz gdzie szukać brakujących składników. Poruszony zostanie również temat prozdrowotnej suplementacji.

Plan warsztatów

Sobota, 20 lutego 2016 godz. 13:30 – 19:00 (w trakcie warsztatów przewidziana jest 30 minutowa przerwa)

  • korzyści i zagrożenia diet roślinnych w świetle badań naukowych
  • mity związane z dietą wegańską
  • białko i zdrowe tłuszcze w diecie roślinnej
  • niezbędne, przydatne i niepotrzebne suplementy
  • kontrowersje wokół soi
  • omówienie poszczególnych grup produktów roślinnych
  • praktyczne bilansowanie diety

Szczegóły organizacyjne

Termin: 20 lutego 2016

Koszt: 125 zł do 31.01.2016, 150 zł po 31.01.2016 (w cenę wliczony jest poczęstunek od WYPASu :-)

Miejsce: Studio Namaste Yoga (SNY), ul. Kordeckiego 12, Poznań

Zapisy i informacje: Ulla Wilczyńska-Kalak, e-mail: sny@namasteyoga.pl, tel.: 660 898 703 lub bezpośrednio w SNY


O prowadzącym

Damian Parol

Z wykształcenia magister dietetyk i psychodietetyk. Studiował w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Obronił pracę magisterską na temat roli suplementów diety w żywieniu sportowców oraz jest współautorem dokumentu: „Stosowanie suplementów diety i żywności funkcjonalnej w sporcie. Rekomendacje dla polskich związków sportowych. Wspólne Stanowisko Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej i Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego”

Obecnie we współpracy z profesorem Arturem Mamcarzem i Warszawskim Uniwersytetem Medycznym przygotowuje się do pracy doktorskiej, której tematem jest wpływ diety wegańskiej na wydolność biegaczy. Autor publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat diety, sportu i zdrowego stylu życia.

Więcej o Damianie możesz przeczytać na jego stronie internetowej:

www.damianparol.com

Strona wegetariańskiej i wegańskiej restauracji Wypas:

www.facebook.com/wypas