Warsztaty „Bilansowanie diety roślinnej – podejście teoretyczne i praktyczne oraz poczęstunek :-)”
20 lutego 2016. Studio Namaste Yoga wraz z wegetariańską i wegańską restauracją WYPAS zapraszają na warsztaty dietetyczne z Dmianem Parolem specjalistą dietetyki i psychodietetyki
UWAGA! ZE WZGLĘDU NA TO, ŻE W STUDIO NAMASTE YOGA OBOWIĄZUJE STREFA BEZ BUTÓW, PROSIMY PRZYNIEŚĆ NA WARSZTATY OBUWIE ZMIENNE (kapcie, tenisówki) LUB CIEPŁE SKARPETY
Stanowisko światowych dietetyków jest jednoznaczne - dieta oparta o produkty roślinne, w tym wegańska oraz wegetariańska są bezpieczne i zdrowe pod warunkiem, że są dobrze zbilansowane. W rzeczywistości często w roślinnej diecie brakuje białka, wapnia, żelaza oraz czasem również innych składników. Dlatego odpowiednie i praktyczne podejście do układania diety jest tak ważne.
Na warsztatach zostanie omówione z jakich grup produktów korzystać, jak je ze sobą zestawiać oraz gdzie szukać brakujących składników. Poruszony zostanie również temat prozdrowotnej suplementacji.
Plan warsztatów
Sobota, 20 lutego 2016 godz. 13:30 – 19:00 (w trakcie warsztatów przewidziana jest 30 minutowa przerwa)
- korzyści i zagrożenia diet roślinnych w świetle badań naukowych
- mity związane z dietą wegańską
- białko i zdrowe tłuszcze w diecie roślinnej
- niezbędne, przydatne i niepotrzebne suplementy
- kontrowersje wokół soi
- omówienie poszczególnych grup produktów roślinnych
- praktyczne bilansowanie diety
Szczegóły organizacyjne
Termin: 20 lutego 2016
Koszt: 125 zł do 31.01.2016, 150 zł po 31.01.2016 (w cenę wliczony jest poczęstunek od WYPASu :-)
Miejsce: Studio Namaste Yoga (SNY), ul. Kordeckiego 12, Poznań
Zapisy i informacje: Ulla Wilczyńska-Kalak, e-mail: sny@namasteyoga.pl, tel.: 660 898 703 lub bezpośrednio w SNY
O prowadzącym
Damian Parol
Z wykształcenia magister dietetyk i psychodietetyk. Studiował w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Obronił pracę magisterską na temat roli suplementów diety w żywieniu sportowców oraz jest współautorem dokumentu: „Stosowanie suplementów diety i żywności funkcjonalnej w sporcie. Rekomendacje dla polskich związków sportowych. Wspólne Stanowisko Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej i Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego”
Obecnie we współpracy z profesorem Arturem Mamcarzem i Warszawskim Uniwersytetem Medycznym przygotowuje się do pracy doktorskiej, której tematem jest wpływ diety wegańskiej na wydolność biegaczy. Autor publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat diety, sportu i zdrowego stylu życia.
Więcej o Damianie możesz przeczytać na jego stronie internetowej:
Strona wegetariańskiej i wegańskiej restauracji Wypas: